Meike Janssens, poëtisch porselein – België

Een duik in het proces

Ik neem je graag even mee in het proces.

Van inspiratie tot uniek afgewerkt kunstobject.

 

Mijn kunstobjecten zijn gemaakt van mooi porselein. Ik kies voor deze porselein omwille van de witte kleur, het doorzichtige karakter; de lichtheid van het materiaal en omdat porselein toch een tikkeltje wispelturig is.

Ik bedenk het ontwerp, werk het uit, verzamel de nodige materialen en expertise. Aan elk object gaan er ook een aantal proefstukken vooraf. Mijn inspiratie haal in de natuur; beweging, kunstwerken of geschiedenis. De kunstwerken worden vervaardigd met de hand, bijgewerkt en gesculpteerd.

Na de eerste bak worden de objecten zorgvuldig opgeschuurd en gekozen, telkens met oog voor de artistieke kwaliteiten. Niet elk object heeft uiteindelijk de nodige artistieke kwaliteiten.
 

Zorgvuldig breng ik glazuur aan, niet te veel uiteraard. Omdat ik graag ook het ruwe porselein laat zien en voelen aan jou. Dan gaan de stukken nog eens in de oven, tot 1250 graden. Dat geeft dan de stevigheid en het mooie transparante lichte karakter. De scherpe kantjes worden nog eens bijgewerkt, maar ik behoud graag wel het wispelturige karakter.

Nadien breng ik de edelmetalen en andere afwerking aan, goud – platina of een toets parelmoer. Opnieuw in de oven voor de derde bak.

In elke fase van het maakproces wordt rekening gehouden met specifieke kwaliteiten, zowel beeldend als vormelijk.

Elk object, handgemaakt en uniek. Een voor een gesculpteerd.

Dat zijn stuk voor stuk objecten om te koesteren.

Geniet.

Meike Janssens - keramiek Gent