Een duik in het keramisch proces – liefde voor porselein en klei live vanuit mijn kleinschalig keramiek atelier Gent.

Het Keramiek Maakproces: Van Aarde tot Uniek Kunstobject

Ontdek de veelzijdigheid van keramiek, van inspiratie tot uniek afgewerkt kunstobject.

Keramiek is een kunstvorm die zich uitstrekt van delicaat servies tot imposante bloempotten, van intrigerende kunstwerken tot eenvoudige en functionele ontwerpen. Mijn kunstobjecten worden vervaardigd uit prachtig porselein, gekozen om zijn witte kleur, doorzichtig karakter, lichtheid, en een vleugje wispelturigheid.

Aarde – Vuur – Lucht – Water – Beweging

Porselein bestaat uit kleine deeltjes, gevormd door kwarts en kaolien, en het wordt kneedbaar met water. Beweging speelt hier een cruciale rol, waarbij kleideeltjes worden gevormd, verplaatst en gekneed om de gewenste vorm te creëren.

Van Inspiratie tot Creatie

Elk kunstobject begint met een ontwerp dat voortkomt uit mijn inspiratie, geput uit de natuur, beweging, kunstwerken, of geschiedenis. Handmatig vervaardigd, geboetseerd en bewerkt, vertelt elk object een uniek verhaal.

De Reis door Vuur: Van Luchtgedroogd tot Keramiek

Na het luchtgedroogd stadium, waarin creaties warmer aanvoelen, is het tijd voor vuur. Vuur en warmte zijn essentieel om van klei en porselein aardewerk en uiteindelijk keramiek te maken. De eerste stook tot 1000 graden markeert het moment waar beweging transformeert naar vaste vorm. Na afkoeling worden de objecten zorgvuldig geschuurd, met aandacht voor artistieke kwaliteiten.

Transformatie door Glas en Hitte

Een transparant glazuur, als een dun laagje glas, onthult het ruwe porselein en geeft een extra dimensie aan het visuele en tactiele aspect. Na een tweede stook tot 1260 graden, waarbij de afkoeling bewust traag verloopt, krijgen de objecten hun typische karakter en worden ze bijgewerkt met behoud van het wispelturige aspect.

Esthetiek, Traagheid, en Unieke Karakters

Liefde voor het vak, esthetisch oog, en de langzame processen resulteren in unieke, met de hand gemaakte objecten. Het samenspel van zacht en hard, afgewerkt en scherp, creëert een boeiende dualiteit. De typische hoge toon bij het aanraken en ongeveer 17% krimp van het oorspronkelijke stuk voegen verdere nuances toe.

Edelmetalen en Afwerking: De Final Touch

Na een derde bak met eventuele toevoeging van edelmetalen en andere afwerkingen zoals goud, platina of parelmoer, zijn de creaties voltooid. In elke fase wordt aandacht besteed aan specifieke kwaliteiten, zowel visueel als vormelijk.

Elk handgemaakt object is uniek, met zorg en vakmanschap gesculpteerd. Deze objecten zijn niet alleen kunstwerken maar ook items om te koesteren.

Geniet van de unieke schoonheid van handgemaakt keramiek.

 
Meike Janssens, kunstenaar en keramiste geeft keramiek workshops en reeksen keramiek in gent. Workshops keramiek, lessenreeks klei en werken met porselein in gent

Wat ik zo bijzonder vind, is de lange (kunst)geschiedenis van klei en keramiek. Al heel vroeg werd klei gewaardeerd om zijn eigenschappen en gebruikt om functionele objecten en kunst met te maken.

Op elke archeologische site vinden ze steevast heel wat scherven. Keramiek. Heerlijk om met een aards product te werken.

Het woord “keramiek” komt van het Griekse keramos, wat drinkvat of aardewerkvat betekent.

Het duidt op voorwerpen die van gebakken klei zijn gemaakt, zoals een Griekse kruik of Romeinse amfoor. Maar keramiek is een heel stuk ouder dan dat. Denk maar aan de venus van Dolni; geschat 25 000 voor christus gecreëerd.

Meike Janssens, kunstenaar met ene kleinschalig keramiek atelier

Meike Janssens

kunstenaar met keramiek en fotografie.

Ervaren keramiste.

Begeleider van creatieve workshops en workshops keramiek in Gent.

Creatieve coach en creativiteitscoach.

Creatief therapeut.

Aanhanger van slow art, mindful creëren en heeft een voorliefde voor intuïtief creëren en experiment.