Keramiek Gent | Workshops en lessenreeks | Slow art en creatieve mindfulness | Meike Janssens

Een duik in het keramisch proces – liefde voor porselein

Meike Janssens, kunstenaar en keramiste geeft keramiek workshops en reeksen keramiek in gent. Workshops keramiek, lessenreeks klei en werken met porselein in gent

Wat ik zo bijzonder vind, is de lange (kunst)geschiedenis van klei en keramiek. Al heel vroeg werd klei gewaardeerd om zijn eigenschappen en gebruikt om functionele objecten en kunst met te maken.

Op elke archeologische site vinden ze steevast heel wat scherven. Keramiek. Heerlijk om met een aards product te werken.

Het woord “keramiek” komt van het Griekse keramos, wat drinkvat of aardewerkvat betekent.

Het duidt op voorwerpen die van gebakken klei zijn gemaakt, zoals een Griekse kruik of Romeinse amfoor. Maar keramiek is een heel stuk ouder dan dat. Denk maar aan de venus van Dolni; geschat 25 000 voor christus gecreëerd.

Ik neem je graag even mee in het proces. 

 

Aarde – Vuur – Lucht – Water – Beweging 

 

Van inspiratie tot uniek afgewerkt kunstobject.

 

Van delicaat servies tot een grote  bloempot. Van interessant kunstwerk tot eenvoudig en functioneel ontwerp. Keramiek dat is veelzijdigheid. 

Mijn kunstobjecten zijn gemaakt van mooi porselein. Ik kies voor porselein omwille van de witte kleur, het doorzichtige karakter; de lichtheid van het materiaal en omdat porselein toch een tikkeltje wispelturig is.

Porselein dat zijn kleine deeltjes, gesteente of gronddeeltjes voornamelijk opgebouwd uit kwarts en kaolien. Deeltjes van onze aarde.

Porselein dat wordt kneedbaar dankzij water, zo blijft het plastisch en neemt het de vorm aan die je wil. Je vormt, beweegt en verplaatst de kleideeltjes. Beweging geeft karakter en zo krijgt je sculptuur of komvorm langzaam vorm. 

Ik bedenk het ontwerp, werk het uit, verzamel de nodige materialen en expertise. Aan elk object gaan er ook een aantal proefstukken vooraf. Mijn inspiratie haal in de natuur; beweging, kunstwerken of geschiedenis. De kunstwerken worden vervaardigd met de hand, bijgewerkt en gesculpteerd. Beweging

Elk object vertelt een verhaal. 

 

Aan de lucht gedroogd, over lederhard tot het de omgevingstemperatuur heeft. De creaties voelen dan wat warmer aan. De moment om aan vuur te denken dus. 

Vuur, warmte een belangrijke component om van klei en porselein; aardewerk en uiteindelijke keramiek en porselein te maken. Ook tijdens de bak danst porselein nog heen en weer in de oven, beweging wordt uiteindelijk vaste vorm.

De eerste stook gaat tot 1000 graden en duurt tussen acht en tien uren. Dan koelen de objecten langzaam af, dat duurt makkelijk ook nog 24 uur. 

Na de eerste bak worden de objecten zorgvuldig opgeschuurd, telkens met oog voor de artistieke kwaliteiten. 

Ik breng een transparant glazuur aan, dat wordt een dun laagje glas. Ik laat graag ook het ruwe porselein laat zien en voelen aan jou. Dan gaan de stukken nog eens in de oven, tot 1260 graden. Deze stook duurt tussen zeven en acht uren en het afkoelingsproces laat ik hier extra traag verlopen.

Liefde, mijn oog voor esthetiek en traagheid van het proces. Dat maakt elk stuk zo uniek in je hand

Het is deze stook dat het typische karakter van porselein laat zien, het geeft de stevigheid en het mooie translucente, ,lichte en luxueuze karakter. De scherpe kantjes worden nog eens bijgewerkt, maar ik behoud graag wel het wispelturige karakter. En dus sommige scherpe randjes blijven bewust aan de objecten, ik hou niet van te afgewerkte stukken.

Het wordt steevast een combinatie van zacht en hard, afgewerkt en scherp, kort samengevat van tegenstellingen. 

De creaties maken ook een mooie hoge toon als je ze aantikt, de typische mooie klank van porselein. En zijn bovendien ongeveer 17 procent gekrompen ten opzichte van je beginstuk. 

Nadien breng ik eventueel de edelmetalen en andere afwerking aan, goud – platina of een toets parelmoer. Opnieuw in de oven voor de derde bak.

In elke fase van het maakproces wordt rekening gehouden met specifieke kwaliteiten, zowel beeldend als vormelijk.

Elk object, handgemaakt en uniek. Een voor een gesculpteerd.

Dat zijn stuk voor stuk objecten om te koesteren.

Geniet

Bespreek je bruikbare kunstwerkjes op bestelling, dan maak ik ze op maat voor jou.

 

Meteen in je hart sluiten? Neem een kijkje in de kunstboetiek bij “Meteen in huis”;