Keramiek Gent | Workshops en lessenreeks | Slow art en creatieve mindfulness | Meike Janssens

2022 – Friction – lopend project

ls kunstenaar geef ik graag uitdrukking aan mijn gevoeligheden en de soms moeilijke relaties tussen mijn hoofd en handen, tussen mijn interne wereld en de buitenwereld, door middel van collages, mixed media en keramiek. Door mijn kunst te gebruiken als een uitlaatklep voor mijn emoties, kan ik mijn diepste gevoelens en fricties uiten en de wereld laten zien wat er in mij leeft.

Mijn collages en mixed media werken geven me de kans om verschillende lagen van emoties te combineren en te creëren tot iets nieuws en unieks. Mijn keramiekwerken geven me de mogelijkheid om mijn emoties te vertalen naar tastbare vormen en texturen.

Er kan soms wrijving zijn tussen onze binnenwereld en de buitenwereld, tussen wat we voelen en wat we laten zien aan anderen. Dit kan ook gelden voor de relatie tussen ons hoofd en onze handen; we kunnen iets bedenken wat we graag zouden willen maken, maar onze handen kunnen het soms niet uitvoeren zoals we het ons hadden voorgesteld. Dit kan leiden tot frustratie en een gevoel van onvervuldheid.

Maar juist deze frictie kan ook een krachtig middel zijn om ons creatief te laten denken en nieuwe oplossingen te vinden. Door naar binnen te keren en te luisteren naar onze eigen gevoelens en emoties, kunnen we onszelf beter begrijpen en onze creativiteit beter laten stromen. Aan de andere kant kan het ook nuttig zijn om ons te tonen aan de buitenwereld en te laten zien wat we hebben gemaakt, om feedback te krijgen en onszelf te blijven uitdagen.

Door de frictie tussen onze binnen- en buitenwereld te omarmen en te gebruiken als een bron van creativiteit, kunnen we onze emoties en gevoelens op een productieve manier uiten en onze creativiteit naar een hoger niveau tillen.

TouchSkin – SkinTouch (2019-2021)

Hoe kunst op mijn lichaam de begrenzing wordt tussen de wereld en mij

De mens heeft de neiging om chaos te willen structuren. De wereld en dus ook de mens in hokjes in te delen. 

Vaak voelen hokjes De labels als een corset. Echter heb je zelf in handen of je ze aantrekt of verplaatst. Het werkt belemmerend, maar labels die echt passen kunnen ook bevrijden.

Over belemmering en persoonlijke groei. Over kwetsbaarheid als kracht. 

Een persoonlijk verhaal in een breder perspectief

 

Labels kunnen soms aanvoelen als een korset, dat ons beperkt in onze bewegingen en ons verhindert om te zijn wie we echt zijn. Wat andere mensen over ons zeggen, kan ook aanvoelen als een litteken, dat ons blijft herinneren aan een bepaald moment of ervaring in ons leven.

Soms kan wat we meemaken in ons leven ook aanvoelen als een sculptuur op ons lichaam, die ons blijft begeleiden en beïnvloeden.

Maar net nadien kunnen we als mens kiezen om bepaalde dingen af te werpen en ons niet te laten beperken door deze labels en ervaringen.

We kunnen onze eigen identiteit vormgeven en onze eigen paden bewandelen, ongeacht wat anderen van ons denken of zeggen. We zijn sterker dan we denken en we hebben de kracht om te kiezen hoe we ons leven willen leiden.

 

 

Ouder werk

 

Hunting and Collecting (2019- 2020)

Geboeid en gebeten door organisch restmateriaal en andere fragiele elementen.

Zaaddoosjes die langzaam verdorren, objecten die achtergelaten werden, die verloren zijn of dingen die simpelweg niet gezien worden.Lichaamsdelen ingepakt en onherkenbaar voor externe blikken. Anders geassembleerd, ingepakt met porselein, aangepast en onherkenbaar.

Als herinneringen die veranderen in tijd, ruimte en plaats. Dingen die je enkel weet door verhalen, gaten in je geheugen die anders opgevuld worden. Contouren die begrenzen, fungeren als grenspalen en tegelijk vaag zijn.

 

De schoonheid en kracht van de natuur zijn onvoorstelbaar en als kunstenaar wil ik dat graag tonen en vereren in mijn kunst. De natuur biedt ons ontelbaar veel inspiratie en laat ons zien hoe verbonden we zijn met de wereld om ons heen.

In mijn kunst probeer ik de schoonheid van de natuur te vangen en te laten zien hoe bijzonder en wonderbaarlijk deze is.

Of het nu gaat om de prachtige kleuren van de bloemen, de krachtige golven van de zee of de adembenemende bergen, ik wil deze schoonheid laten zien en ervaren door anderen.

Maar ik wil ook laten zien hoe kwetsbaar en fragiel de natuur soms kan zijn en hoe belangrijk het is om deze te beschermen.

Ik wil met mijn kunst een boodschap overbrengen en anderen inspireren om hun eigen verbondenheid met de natuur te ontdekken en deze te waarderen.

Dive into – Water en zeezichten. Eindeloze inspiratiebronnen

Dromen van vakantie, reizen in herinneringen – reizen in je hoofd. Ontsnappen uit de bubbel of in onze bubbel.

Voor mij is er iets ambigue aan het werk van Hockney.

Alles gelijkt op het eerste gezicht vakantie en ontspanning te ademen, maar er hangt een vreemde artificiële sfeer. Bijna te perfect. Een ontsnapping naar het beloofde vakantieoord, een droom, een walhalla.

 

Geïnspireerd op David Hockney’s A bigger splash