Keramiek Gent | Workshops en lessenreeks | Slow art en creatieve mindfulness | Meike Janssens

Posttraumatische groei – sculptuur als zelfportret

ls kunstenaar geef ik graag uitdrukking aan mijn gevoeligheden en de soms moeilijke relaties tussen mijn hoofd en handen, tussen mijn interne wereld en de buitenwereld, door middel van collages, mixed media en keramiek. Door mijn kunst te gebruiken als een uitlaatklep voor mijn emoties, kan ik mijn diepste gevoelens en fricties uiten en de wereld laten zien wat er in mij leeft.

Mijn collages en mixed media werken geven me de kans om verschillende lagen van emoties te combineren. Verschillende disciplines, verschillende materialen en verschillende lagen. Als mijn emoties, zoals mijn huid en zoals het weten en overdenken van mensen. Sommige materialen in harmonie, andere in frictie. Als momentopnames. Ik ben op zoek naar iets poëtisch waarin verschillende materialen met elkaar in dialoog gaan zoals hart en brein en zoals lichaam en aarde. Steeds vaker gegrond. Als een spel van harmonie en afstoten.

Zoals mijn foto’s en collages zijn ook mijn sculpturen momentopnames in de tijd. 

Mijn huid dat mijn gedachten, littekens, vergroeigen en holtes verstopt. Vervellen of extra lagen leggen tot ik uiteindelijk terugkom tot mijn echte en pure zelf. 

Met een wens en groei naar een vrij zijn van overdenken en steeds vergroeide gedachten als kronkels in mijn hoofd. Als dualiteiten. Door introspectie, bekijken en bekeken worden en naar buiten treden.

Tot ik uitiendelijk kan aarden en mezelf kan verbinden met al mijn delen. 

Mijn sculpturen gaan refereren naar littekens, vergroeiIngen, omkapselen en met compassie omwindelen tot afgooien en afwerpen.

TouchSkin – SkinTouch (2019-2021)

Hoe kunst op mijn lichaam de begrenzing wordt tussen de wereld en mij

Over hoe trauma vaak ook onzichtbaar blijft of hoe je jezelf polijst als een beschermlaag tegen de externe realiteit. Hoe je binnenwereld vervreemd door aan de buitenkant lagen te leggen.

Maar hoe die lagen je wel veranderen, verlammen, verharden . 

 
My objects of interest - scupture art - Meike Janssens
Meike Janssens - kunstenaar en workshop begeleider
Belgisch handgemaakt porselein - lichtobject
meike janssens handgemaakt porselein gent
Meike Janssens - handgemaakt porselein servies
indy S. - handgemaakt porselein België - Meike Janssens
Meike Janssens - kunst en keramiek - zachtheid (2020)
Handgemaakt porselein- Meike Janssens