Over Meike Janssens

Meike Janssens, beeldend kunstenaar in Gent

Mijn atelier, een ruimte waar porselein, glas, stenen, objecten en andere materialen worden getransformeerd tot tastbare verhalen. Mijn werk verkent thema’s uit het verleden, de kwetsbaarheid van het heden en de universele drang naar verbinding en samenhang.

Als een archeoloog van herinneringen graaf ik in de sporen van het geheugen

Elk lichaam, elk materiaal, elk object draagt een geschiedenis met zich mee. Ik verweef vormelijke elementen met emotionele diepte zoals herinneringen aan geluk, nostalgie, verdriet en pijn. 

Net als een archeoloog spit ik in mijn werk naar mijn eigen sporen, naar menselijke manipulaties of natuurlijke veranderingen. 

Ik onthul fragmenten van herinneringen, afdrukken van emoties en de littekens die het leven achterlaat. Porselein, zowel krachtig als fragiel, gebruik ik om de schoonheid van kwetsbaarheid te verbeelden.

Veranderen

Verlies en interne obstakels markeren niet het einde van het verhaal. Mijn werk verkent tevens de kracht van groei na uitdagingen. Scherven worden samengevoegd, oud werk wordt opnieuw geïntegreerd. Deze voortdurende reis van herstel en vernieuwing weerspiegelt mijn eigen pad en nodigt uit tot reflectie. Elk lichaam, object of materiaal draagt zijn eigen geheugen en sporen met zich mee.

Gevonden contouren en hoe ze sporen achterlaten

Gevonden voorwerpen, achtergelaten en vergeten, krijgen in mijn handen een nieuw leven. Door ze te transformeren van menselijk silhouet naar abstracte vorm, haal ik hun schoonheid naar boven en geef ik ze een unieke identiteit. Deze objecten, vaak verwaarloosd en betekenisloos, worden door middel van contouren verheven tot kunstwerken.

Hun vormen, die perfect aansluiten bij mijn eigen silhouet en dus menselijke silhoueten vertellen een verhaal over verbinding, transformatie en de schoonheid die schuilt in het onverwachte.

Ik onderzoek hoe contouren, materialen, gebruik en gebruikssporen op elkaar en op mensen reageren, en hoe ze sporen kunnen achterlaten.

Een continu proces van exploratie en experiment

Mijn werk is een constante verkenning en experimentatie. Net als in de natuur, waar toeval en transformatie hand in hand gaan, laat ik me verrassen door de reacties van mijn materialen. Glas reageert op een onvoorspelbare wijze met andere materialen, porselein verandert door hitte, en nieuwe texturen ontstaan door onverwachte combinaties. Dit samenspel van toeval en beheersing fascineert en inspireert me.

De lichamelijke aspecten van mijn werk

De bewerkingen die ik later uitvoer, zoals het breken van sculpturen door ze tegen mijn lichaam te drukken of in was te doppen, laten zichtbare sporen achter. Dit benadrukt het lichamelijke aspect van mijn werk en toont de fysieke betrokkenheid bij mijn kunst. Het laat ook zien hoe menselijke interactie met materialen en objecten een wisselwerking creëert. Sporen.

Wil je meer weten over mijn werk, je inschrijven voor een workshop, of gewoon even kennismaken?

Aarzel dan niet om contact met me op te nemen.

Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten en samen te verdwalen in de wonderbaarlijke wereld van klei, glazuur en creatieve expressie.

Groepstentoonstelling

2024 ‘Expo spec.’ –  Sporen | Marks  Academy of Fine Arts / Sint-Niklaaskerk Gent (juni 2024)

2021 Berlart indoor, hedendaagse kunstroute Nature is art | art is nature, inpakkunst met porselein -over hoe het banale kunst wordt

2021 SkinTouch | TouchSkin –  afstudeerproject  Academy of Fine Arts Gent

opzetten groepsexpo met mijn werk sporen, porselein en foto
Dit ben ik, beeldend kunstenaar in Gent. Ik werk aan sporen achterlaten en menelijke interactie

Verdieping in kunst en welzijn (emotioneel, sociaal en mentaal)

Creanaut, mijn coachpraktijk, slow art en creatieve ACT therapie in Gent, helpt je om je innerlijke kracht te ontdekken die in je sluimert. Met op maat gemaakte begeleiding doorloop je een transformatie die je dichter bij je authentieke zelf brengt.

Wat Creanaut voor jou kan betekenen:

  • 1-op-1 coaching en creatieve ACT therapie: Ontdek je unieke blokkades en bevrijd je innerlijke kracht
  • Creatieve workshops: Ontdek de kracht van spelen, voelen en creëren om los te komen van stress en je te verbinden met je intuïtie
  • Floreertraject: Ervaar de kracht van verbinding en leer omgaan met obstakels met meer lichtheid en veerkracht, dromen en stappen zetten

 In mijn bescheidenheid doe ik kleine goede daden, die voor sommige mensen in het moment van grotere betekenis zijn

 

Meike Janssens, beeldend kunstenaar en creatief coach onder creanaut 

 

 

 

.