Keramiek Gent | Workshops en lessenreeks | Slow art en creatieve mindfulness | Meike Janssens

Herinneringen vervagen, veranderen, vergeten- Meike Janssens

Kiezen… twijfelen… opnieuw kiezen… ? Mijmeren bij herinneringen

Ik koos voor creativiteit, voor porselein, … om met mijn talenten een verschil te maken voor jou

Even geleden koos ik om toch maar het pad van mijn passie te volgen. Creativiteit in alle kleuren, volwassenen en kinderen ondersteunen bij creanaut en porselein. Porselein waar al mijn zintuigen door beroerd worden.

Ik koos. Ik koos niet voor het gemakkelijkste pad of voor het pad met financiële zekerheid. En dat kan geluk of dat geluksgevoel soms wel eens afremmen. 

Maar daarnet zat ik in de stadstuin en ik realiseerde mij, dat ik de keuze heb gemaakt. En dat is een luxe. Ik kijk naar alle objecten en grassen, takken die ik al verzamelde omdat ze op mijn pad kwamen en ik ze koos. Sommige hebben ondertussen als kunstwerk een ander pad. 

Ik kies voor een job die ik graag doe. Waar ik voldoening uithaal. Waar ik mensen op een kruispunt kan meenemen in creativiteit, in connecteren met en een poos vertoeven bij zichzelf. 

 

Ik kies voor proces

Bij creanaut kies ik om volwassenen en kinderen, ook hooggevoelige en hoogbegaafde kinderen te begeleiden op de achtergrond.

Als stille kracht, je weet wel als sterkte-architect. Ik vind het fijn dat ik, hoe klein ook, een verschil kan maken voor hen. 

Of als ik, ook als stille kracht, mensen kan meenemen in een verhaal van porselein en klei dan stap ik even mee in dat proces. Klei, en misschien nog meer porselein, dat spiegelt hoe je je voelt op dat moment. Dat spiegelt wat er speelt. Dat is een materiaal dat je zintuigen prikkelt waarmee je direct in contact komt. 

Er is het gevoel, dat trouwens van nat en kou naar wat droger en warmer gaat. Er is de geur, de impact die je maakt, je handelingen die langzaam de materie gaat veranderen. Vervormen. 

En zoals je misschien al weet, gaat het mij  niet om dat mooie potje dat je maakt. Maar om alles wat vooraf in het proces ontstaat en er mag zijn.

Frustraties, geduldig opnieuw beginnen, plezier, concentratie, … Dat alles. Dat mag er zijn.

Ik kies voor mezelf

Maar boven alles kies ik bewust voor mezelf. En dat is niet egoïstisch, ik kan maar geven als ik zelf vol getankt ben. Toch?

En dat geldt ook voor jou!
 

Want ik voel dat ik met creanaut en onder mijn eigen naam steeds dichter tegen het origineel kom.

The original, klinkt als een een reclamecampagne van cola. 

Maar er zit een grote brok waarheid in.

Bij mijn vrije en eigenzinnige innerlijke kind. Dat niet echt mee wilde met de stroming. Dat niet wilde gehoorzamen omdat het moest.

Dat stiekem met zijn kleine kruiwagen en gieter op de uitkijk lag tot mijn meme uit het zicht was. Dan hup snel… naar de pomp.. water tanken en snel snel terug. Zo weinig mogelijk water morsen en..hup.. modder à volonté. Dat niet bezig was met het geweldige fantastische mooie eindresultaat, maar maakte voor het plezier. 

Om mijn zintuigen te prikkelen in al mijn authenticiteit. Dat wilde spelen, verbeelden, leren, en nieuwsgierig in de wereld wilde staan. Dat iets wilde vertellen en schoonheid zien in alles. 

 

Ik vraag en kies steeds meer voor waar ik blij van word. Waar ik van ‘in tha flow’ geraak. Wat ik leuk vind om te doen. Waar mijn ogen van gaan schitteren en mijn talenten in actie staan. (Je weet wel als talentencoach, praktiseren wat ik zelf zeg uiteraard). EN DAT DOET DEUGD. 

En in een Atlantische Oceaan (in de stemming van de reis) van mogelijkheden kan kiezen lastig zijn maar ook eindeloos plezant. 

En dat dus allemaal tijdens een wandeling door de tuin en de mijmering bij een herinnering of ding dat ik verzamelde. Bij mijn herinneringen uit porselein. Heb jij iets wat je helpt om ven stil te staan, bij wat je belangrijk vindt? Of wat je voldoening en een kleine traktatie geeft doorheen de drukte van je dag?

Hier in de workshops, maar ook bij creanaut help ik mensen om stil te staan bij gekoesterde momenten en om zelf momenten om te koesteren te creëren.

Samen met je metekind. Of drie generaties samen, zoals onlangs. Samen met je partner, een fijne collega op het einde van het schooljaar een goede vriendin met kanker of de hele goede buurvrouw, die evenveel voor jou zorgt als jij voor haar. 

En dan gaat het niet meer om dat potje. Maar om iets veel essentiëler. Iets veel groter. Iets veel belangrijker. 

Om tijd. Om zelfzorg. Om we-tijd en ik-tijd. Om delen en connecteren. Om kwaliteitsvoller om te gaan met wat kostbaar is. Om herinneringen maken die blijvend gekoesterd worden.

 

Dat moest mij even van het hart. 

Reserveer je creativi-tijd hier via een workshop en op creanaut.be en kies voor jezelf, voor wat telt.
 
Tot binnenkort
Meike