Keramiek Gent | Workshops en lessenreeks | Slow art en creatieve mindfulness | Meike Janssens

Frequent gestelde vragen van workshoppers

Pottenbakken dat is zowel handvormen als met het pottenbakkerswiel. Ik geef enkel workshops handvormen, waar je trouwens heel vrije vormen mee kan maken én interessante resultaten kan behalen. Weet om een elegante, dunne pot te draaien op een wiel, je toch 10 000 draaiuren moet hebben

Porselein wordt al ongeveer 3000 jaar in Azië, denk maar aan de dynastieën . De productie in Europa kwam pas later op  gang. Als je denkt dat porselein al al die eeuwen wordt gevonden bij opgravingen of doorgegeven van generatie naar generatie, kan je bedenken dat porselein en keramiek stevige materialen zijn. Het is aanwezig bij verschillende opgravingen en behoren tot de ouds gekende kunstobjecten. Porselein is net iets steviger of resistenter dan steengoed en zeker als aardewerk.

 

Ik steek mijn porselein steevast in de vaatwasmachine. Maar of jij voor jouw werk die keuze maakt, hangt helemaal van jou af. Maar het kan wel.

Porselein heeft een aantal eigenschappen zoals spierwit, waardoor kleuren mee vibrerend zijn dan op klei. Zeer licht materiaal ten opzichte van klei. Translucent of lichtdoorlatend, dus heel mooi als lichtobject, bij zonlicht op je tafel of als er licht van een pendel bijvoorbeeld op je servies of kunstwerk schijnt.

Porselein en klei staan naast elkaar en in het maatwerk kies je uiteraard met welk materiaal je werkt. Dit is je eigen esthetische voorkeur.

Porselein dat is een soort klei en bestaat voornamelijk uit kaolien, kwarts en veldspaat. Er zijn ook in de workshop verschillende methoden om porselein vorm te geven.

Je kan handvormen, dan gebruik je een vochtige kleimassa (zoals je ook de broden klei kent). Porselein kan gegoten worden met gietporselein. Nadien laat ik je porselein, en ook je creaties uit klei, drogen tot ze kamertemperatuur aanvoelen. Nadien worden je creaties gebakken op 1000 graden, opgeschuurd, helemaal stofvrij gemaakt en als je dat wenst geglazuurd.

Porselein is ook zonder glazuur stabiel, resistent en waterdicht na een bak op 1260 graden. Maar ik breng glazuur aan omdat het dan voedselveiliger is. .

Je kan je creaties laten opsturen met de post, maar dit is op eigen risico.

Ik verpak uiteraard je creaties zo zorgvuldig mogelijk en ze worden verstuurd via track and trace.

Jij betaalt integraal de verzendingskosten. Deze worden je extra aangerekend. In het uitchecken en aanduiden per post versturen zit een standaard tot 2 kilogram. Wegen je creaties meer, vaak als je klei gebruikte, dan is er een meerkost. Ophalen bij mij nadat je een e-mail kreeg is uiteraard kosteloos. En je brengt in de mate van het mogelijke zelf verpakkingsmateriaal mee (zo verpakkingsloos mogelijk).

Interesse in een workshop of reeks maar nog een vraag? Stuur ze naar hallo@meikejanssens.be